کارخانه نساجی احسان پود، هومن بالازاده
در رابطه با پروژه کارخانه نساجی احسان پود هومن بالازاده و همکارانش در این پروژه، باید گفت که این پروژه با مساحت کلی 3000 متر مربع، در فاز 2 شهرک شکوهیه قم واقع شدهاست( شهرکی که با هدف ایجاد قطب صنعتی ویژه بین تهران و قم بنا شدهاست). این پروژه از جمله پروژههای با کاربری صنعتی تیم طراحی هوبا دیزاین است که در ادامه با نکات طراحی آن بیشتر آشنا میشویم.
کار فرما: آقای تنها
مکان: قم – ایران
مساحت: 12.244 متر مربع
تاریخ: 1387
معمار: عباس ریاحی فر، هومن بالازاده، کامران حیرتی، فری ناز رضوی نیکو
کاربری پروژه: صنعتی
وضعیت پروژه: ساخته شده
تیم پروژه: شبیر موسوی – اشکان باقری
عکاس: پرهام تقی اف
ناظر سازه: سروش علیپور
نکات طراحی کارخانه نساجی احسان پود، هوبا دیزاین
این پروژه از دو سوله تولید، بخش اداری و بخش اقامتی تشکیل شدهاست و در همجواری یکی از میادین اصلی شهرک قرار دارد. در زمینه شهری کارخانه نساجی احسان پود، نشانه شاخصی برای تعریف معماری آن وجود نداشت، لذا استراتژی طراحان به سمت پروسهای دیاگراماتیک رفت.
در ابتدای طراحی کارخانه نساجی احسان پود، روند به گونهای متفاوت از آنچه در انتها حاصل شدهاست، بود. بدین گونه که در ابتدا دو سوله تولید مد نظر قرار داشت و بخشهای اداری و اقامتی نیز هرکدام در درون یک سوله جانمایی شده بودند. در مرحله طراحی˛ بخشهای اداری و اقامتی از داخل سوله ها خارج شده و در قسمت جلوی پروژه سازماندهی شدند. سپس با تلفیق کردن این دو قسمت در قالب طرحی یکپارچه، سعی شد تا پروژه موقعیت و جهت گیری مناسبی نسبت به میدان اصلی مجاور سایت پیدا کند.
در رابطه با سازماندهی فضایی کارخانه نساجی احسان پود هومن بالازاده، می توان گفت که موضوع محوری این پروژه، تولید فضایی یکپارچه است که از هستههای مختلف تشکیل شده باشد. با مراجعه به دیاگرامهای کارخانه نساجی احسان پود، میتوان به چگونگی اتصال این هستههای فضایی پی برد و پرسپکتیوهای قوی ایجاد شده را دریافت نمود.
نکته جالب توجه این پروژه هوبا دیزاین، پلی معلق و 70 متری است که علاوه بر تعریف ورودی اصلی مجموعه، متصل کننده بخشهای اداری و اقامتی است. از طرفی، حرکت به سوی تمام بخشهای پروژه از زیر این پل آغاز میگردد.
ایدهای که بیان معماری همه اجزا را یکپارچه کردهاست، متاثر بودن پروژه از ماهیت نساجی و فرآیند ریسندگی و بافندگی است. ایدهای که در تمامی فضاها امتداد یافتهاست.
این زبان معماری با یکپارچگی مصالح به کار رفته در کارخانه نساجی احسان پود، تقویت شدهاست؛ به گونهای که متریالهای استفاده شده، تنها سنگ آهن و تراورتن میباشند. بدین گونه سعی گردیده تا با استفاده از حداقل مصالح ساخت، هویت صنعتی مجموعه هر چه خالص تر نمایان باشد.
سازه کارخانه نساجی احسان پود هوبا دیزاین
سازه این بنا به صورت نمایان و اکسپوز است و سازههای خرپایی را شاهد هستیم که در برخی فضاها، با ورقهای فلزی پوشانده شدهاند. در اغلب بخشها ولی سازه به تنهایی شکل دهنده فضاست و از معماری جدا نیست.
تاسیسات کارخانه نساجی احسان پود
با توجه به اینکه رطوبت مورد نیاز برای کار کردن با الیاف نخ و پارچه، چیزی در حدود 70 درصد است و کارخانه احسان پود در منطقهای خشک قرار گرفته است،تدبیری که اندیشیده شدهاست این است که سیستم تاسیسات مکانیکی کارخانه نساجی احسان پود برای سالنهای تولید، متشکل از دو ایر واشر به حجم ft/m³ 60000 و سیستم فن کویل باشد.
در ادامه با عکسها و دیاگرامهایی، با کارخانه احسان پود تیم طراحی هوبا دیزاین بیشتر آشنا میشویم.