برادران صحیح النسب(مهندسین مشاور طرح و ساخت صحیح لنسب)
برادران صحیح النسب از سازندگان سالهاست در منطقه یک فعالیت دارند. آنها را به عنوان یک گروه کاری منسجم و با اخلاق در عرصه معماری و صنعت ساختمان میشناسند. برادران صحیح النسب نتیجه تحصیل در بهترین دانشگاههای آمریکا هستند و برای من پایبندی آنها به ارزشها و اصالتشان مثال زدنی است.
حمید صحیح النسب را انسانی متشخص، منظم و پایبند به اصول اخلاقی و مدیری توانمند دیدم. با وجود سالها زندگی در غرب پس از مصاحبه در مورد معنویات و ارزشهایش برایمان گفت و هنوز تشخص، اصالت و مصمم بودن او در ذهنم مانده است.
دفتر سابق برادران صحیح النسب اخیرا به یکی از ساختمانهای رازی (از ساخته های خودشان) منتقل شده است و هم اکنون در حال ساخت چند پروژه جدید هستند.
رویکرد برادران صحیح النسب نتیجه دیدگاه صادقانه پدرشان هستند و ویژگیها و مرام افراد اصیل یزد در آنها متبلور شده است.
در پایان جلسه اول یک کتاب در مورد حج (که توسط دفتر برادران صحیح النسب تهیه شده) به من هدیه کردند و هم اکنون در حال نگارش کتاب معرفی ساختمانها و پروژه هایشان هستیم(توسط کلوپ معماران و سازندگان). پروژه های اخیر آنها مثل مجتمع تجاری گالریا و شهرک بهشت دریا و برج بهشت را تحلیل نموده ایم. پروژه های اخیر آنها که به زودی رونمایی خواهند شد، ژانر جدیدی از طرح و ساخته های برادران صحیح النسب است.
بیشتر بخوانید : نمونه قرارداد مشارکت در ساخت مجتمع تجاری
– جلال حسن خانی:
ممنون از اینکه دعوت ما را پذیرفتید، لطف کنید خودتان را معرفی بفرمایید.
+ تشکر از اینکه تشریف آوردید. من سید حمید صحیح النسب، متولد 1336 ه.ش و فارغ التحصیل رشته های معماری و شهرسازی از دانشگاه مریلند و فارغ التحصیل رشته مدیریت مهندسی ساختمان سازی از دانشگاه جورج واشنگتن هستم.
– در چه سال هایی؟
+ به ترتیب در سال های 1983 و 1985 و 1989 میلادی. این سال ها مصادف با جنگ تحمیلی در ایران بودند و تصمیم من بر این بود تا با تجربه به وطن برگردم و آن را بسازم. من همراه برادرانم که در کارها شریک یکدیگر بودیم در سال 1992 میلادی وارد ایران شدیم.
– در زمان ورود شما به ایران، فضای آن روز های جامعه ایران و فضای ساخت و ساز را چگونه یافتید ؟
+ فضای ساخت و ساز همانند امروز نبود. به یاد دارم که پدر بنده جوازی را برای ساخت گرفته بودند و از او پرسیدیم که نقشه های آن کجاست؟ ایشان پاسخ دادند که به من گفته اند بعدا نقشه ها را میتوانم تحویل دهم! ما نقشه های آن را تدوین نموده و محاسبات را انجام دادیم و شروع به ساخت کردیم. ما در این مقطع وارد کشور شدیم که جواز ها بدون نیاز به نقشه صادر می شد و بعدا نقشه را از شما طلب می کردند!
– کار شما به چه نحوی شروع شد و نیاز ها و خواسته ها و سلیقه مردم و بازار چگونه بود؟
+ من در سال 1977 میلادی وارد آمریکا شدم و تا سال 1978 زبان مطالعه کردم. در سال 1979 وارد رشته معماری شده و از همان ابتدا نیز شروع به کار کردم. زمانی که وارد ایران شدم تفاوت هایی در معماری آمریکا و ایران مشاهده کردم، برای مثال در معماری ایران چیزی به نام Walk-In Closet و یا آلاچیق بام دیده نمی شد که ما برای اولین بار در معماری ایران انجام دادیم. و یا Planter ها و Roof Garden ها در معماری ایران مرسوم نبودند که ما آنها را به عنوان استاندارد هایی ارائه کردیم.
در برهه زمانی پس از جنگ تحمیلی، اجناس خارجی در کشور موجود نبود و ما از متریال های ایرانی در کار ها استفاده می کردیم. و در همین زمان، طرح های جدید و نو موجود در بازار بسیار مورد توجه و استقبال قرار میگرفت. به خاطر دارم که در سال 1379ه.ش برج بهشت را اجرا کرده بودیم و در یک ماه حدود 10 واحد 500 متری را به فروش رساندیم. مردم برای اولین بار پروژه را ملاحظه می کردند که هر اتاق برای خود کمد های بزرگ Walk-In میداشت و تراس هایی با کباب پز و Planter در آن دیده می شد. پروژه برج بهشت بزرگترین پروژه از نظر مساحت در مقطع خود بود که دارای جاده سلامت با جوی آب، آبشار و برکه بود.
– به عنوان یک سازنده و معمار متمرکز بر کیفیت، اولویت های خود را در ساخت و ساز چه می دانید ؟
+ قدم اول، طراحی می باشد. این نکته را عرض کنم که تمامی سازه های اجرا شده توسط ما، طرح های خودمان بوده است! حتی اگر برای ساخت بهترین طرح دنیا به ما مراجه شود آن را قبول نخواهیم کرد زیرا ما مقاطعه کار نیستیم. این موضوع از استاندارد های ماست.
قدم دوم، طراحی کردن برای زندگی خود ماست. طراحی ما چه برای شما، یک دوست و چه برای خودمان باشد، این فرض را میگیریم که خود ما قرار است که در آن زندگی کنیم. اگر ایرادی در طرح باشد تا رفع کامل آن دست از کار نمی کشیم و وارد اجرا نمیشویم. در اجرا نیز به وجدان کاری نیاز است. در اجرا نباید از مصالح استفاده شده ترسید، برای مثال در فونداسیون باید از عیار 500 و یا 400 استفاده کرد. عده ای هستند که در قسمت های مختلف پروژه از مصالح استفاده شده می زنند! از سیمان عیار پایین تر استفاده میکنند، از میلگرد ها و … می زنند که نشان از نبود وجدان کاری دارد.
تیم ما که بالغ بر 100 نفر می باشد همگی از ابتدا با ما بوده اند و خود ما کار را به آنها آموزش داده ایم. اما در زمان های خاصی نیاز سریع به نیروی کار اضافه داشته ایم و بالاجبار نیروهایی با سابقه کار استخدام کردیم و مشاهده نمودیم که این افراد بر تیم ما نیز تاثیر منفی داشته اند! برای مثال فردی با 8 سال سابقه کاری استخدام نموده بودیم و ایشان در هنگام اجرای پروژه به تیم ما اعتراض می کردند که چرا نقاش به کندی کار می کند و یا سیمان اضافه در ملات می ریزیم! برای مثال ما همیشه به نقاش های خود میگوییم که نیازی به اتمام کار این اتاق در امروز نیست و اگر 5 متر را نیز نقاشی میکنید، به درستی آن را انجام دهید.
در مرحله طراحی نیز باید همینطور به فکر مصرف کننده بود. برای مثال ما همیشه شیشه ها را طوری طراحی میکنیم تا بتوان تمامی آن ها را تمیز کرد. اگر بدنه سازه به طور کامل شیشه کار می شود، باید تمهیداتی را اندیشید تا بتوان همانند کشور های خارجی با دستگاه هایی آن ها را شستشو کرد.
– مدیریت کارگاه های ساختمانی اصولی دارد. در سازمان شما این اصول چیست ؟
+ من به همراه 3 اخوی و پدر خود همکار یکدیگر هستیم. پدر بنده مشاور، خود بنده معمار، اخوی بعدی مهندس محاسب، اخوی بعدی مدیر مهندسی ساختمان سازی و اخوی چهارم مهندس برق هستند. در کارگاه یک رئیس کارگاه و معاون حضور دارند که در زیرمجموعه خود چندین معمار و محاسب و … دارند. همیشه یک رئیس پروژه در هر پروژه وجود دارد که دستورات خود را از ما دریافت می کند. در مباحث مربوط به معماری، دستورات را بنده صادر میکنم. در مباحث مربوط به محاسبات، اخوی دوم، در مباحث مربوط به چگونگی فعالیت کارگاه و مدیریت مصالح و نیروی کار، اخوی سوم و در مباحث مربوط به برق نیز اخوی چهارم دستورات خود را صادر می کند.
– شما جزو معماران و سازنده هایی هستید که دارای استاندارد و کد در مجموعه خود می باشید. آیا این مسائل را در به صورت دستورالعمل تدوین نموده اید یا با فرهنگ سازی به مجموعه خود انتقال داده اید ؟
+ این مسائل به فرهنگ سازمانی ما انتقال داده شده است. تمامی تیم اجرایی ما با استاندارد های روز این صنعت آشنا هستند و وظایف خود را به درستی انجام می دهند. برای مثال در آلاچیق های اجرایی توسط تیم ما، لوله هایی به صورت از پیش تعیین شده برای عبور کابل های برق و تلفن موجود است و هیچ سیمی از رو کار نمی شود. در سازمان ما تمامی طرح های موجود به بهترین نحو ممکن اجرا می شوند تا زمانی که طرح بهتری با نکات مثبت قوی تر و نکات منفی کمتری به ما پیشنهاد شود.
دستور العمل هایی نیز به صورت مکتوب در بازه های زمانی مختلف به تمامی اعضای تیم تقدیم می شود تا تمامی مجموعه با آن هماهنگ باشد. در صورت وجود کد های جدید و یا مواردی که تمامی مدارک مورد نیاز آن موجود نباشد، به American Standards مراجعه می کنیم. در پروژه شهرک بهشت دریا نیز زمین های بازی والیبال، بسکتبال و تنیس در پروژه موجود بود که از طریق American Standards طراحی و اجرا شد.
در سیستم سازمانی ما درست بودن اهمیت بسیار بالایی دارد. دریافت رشوه از تامین کنندگان قطعه و یا مقاطعه کاران و یا دیگر افراد جایی در سیستم ما ندارد و می توانم بگویم که 99.9% سازمان ما درست است. 0.1% باقی مانده نیز مواردی بوده اند که در زمان آگاهی ما از این مسئله، بلافاصله اقدام کرده ایم و همان روز عذر شخص خاطی را خواسته ایم.
– برای جلوگیری از هدر رفت منابع انسانی، مالی، زمانی و انرژی چه اقداماتی انجام می دهید ؟
+ سعی ما بر جلوگیری از اشتباهات در اجرا در وهله اول می باشد. تدوین و ارائه نقشه های کامل و دقیق، و تشکیل یک فرهنگ درست سازمانی برای اجرای دقیق از راهکار های ما می باشد.
– زمان بندی اجرای پروژه را چگونه کنترل می کنید ؟
+ در ابتدای پروژه اسنادی با مضمون Scheduling تدوین می شوند که تمامی مراحل مربوط به پروژه از قبیل خاک برداری، اسکلت و … تا نازک کاری پروژه به طور دقیق تحلیل و زمان بندی می شوند. اگر در طول اجرای پروژه با موانعی مانند شرایط جوی برخورد شود و برای مثال اجرای اسکلت پروژه یک ماه به تاخیر بیافتد، از باقی مراحل پروژه از قبیل نازک کاری و … هرکدام یک یا دو روز کاسته می شود تا زمان نهایی تحویل پروژه تغییری نداشته باشد. اما متاسفانه در ایران به دلیل مسائل مالی و یا مسائل مربوط به شهرداری در بسیاری از موارد تاریخ تحویل نهایی پروژه به حقیقت نمی انجامد. اما در ایالات متحده در تاریخ نهایی تحویل پروژه حتی ساعت آن روز نیز ذکر شده و در پی کوچیکترین تاخیری با مشکلات بسیار زیادی از قبیل شکایات دادگاهی مواجه خواهید شد.
– دلایل پیشرفت شما به عنوان یک سازنده صاحب نام و برند از دیدگاه خود شما و مشتریان شما چیست ؟
+ هدف ما از ابتدا تبدیل شدن به برند و شناخته شدن نبوده و آگاهی و شناختی نیز با این مسائل نداشتیم. سعی و هدف ما بر اجرای درست و آگاهانه و داشتن وجدان کاری بود. پس از شروع فعالیت ما به دلیل اجرای درست و استفاده از متریال های مناسب و راضی بودن مشتری ها، به آرامی نام ما بر زبان ها افتاد و به برند تبدیل شدیم.
به خاطر دارم که در ابتدای فعالیت ما در پروژه باغ بهشت، به تازگی کار فروش واحد های کوهسار به پایان رسیده بود و شخصی برای خرید دیر اقدام کرده بودند و نتوانستند که از واحد های آن سازه خریداری کنند. با ما صحبت کرده و پرسیدند که پروژه بعدی شما در کجاست و ما نیز به او پاسخ دادیم که به تازگی زمینی را در نیاوران قول نامه کرده ایم. ایشان قصد خود را برای خرید یک واحد از عنوان کردند حتی با در نظر گرفتن این مسئله که ما نقشه ای از زمین عنوان شده در اختیار نداشتیم!
– راهکار شما برای مدیریت منابع انسانی، ایجاد انگیزه و سنجش عملکرد آنان چیست؟
+ ما در انتهای هر سال نشستی را به همراهی 3 اخوی برگذار میکنیم و عملکرد تمامی تیم را در طول سال بررسی میکنیم. در انتهای جلسه امتیازات تمامی اعضا را جمع بندی کرده و به 10 نفر برتر تندیسی را همراه جایزه نقدی تقدیم میکنیم. ما قصد شریک کردن تیم های حاضر در پروژه های موفق را در سود اصله از آن پروژه داشته ایم اما به دلیل وضعیت نامناسب بازار تا به امروز موفق به این کار نبوده ایم.
– سیستم سازی مجموعه ای از دستورالعمل ها، پرسنل و تجهیزات است که منجر به یک خروجی می شود. رویکرد شما نسبت به ساخت و ساز تا چه اندازه سیستماتیک می باشد؟
+ رویکرد ما نسبت به ساخت و ساز همانند کنترل باند فرودگاه توسط برج مراقبت می باشد. در برهه های زمانی مختلف شرایطی وجود داشته که دفتر طراحی ما در آن واحد در حال فعالیت بر روی 30 پروژه مختلف در مراحل پیشروی مختلف، و تیم اجرایی ما در حال فعالیت بر 10 پروژه مختلف در مراحل پیشروی مختلف بوده است. اعضای تیم ما در حال فعالیت بر روی پروژه های مختلف و مراحل مختلف بوده اند و من و 3 اخوی همانند یک برج مراقبت در حال مدیریت تمامی این اعضا در تمامی مراحل بوده ایم.
اما نکته مهم در این سیستم فعالیت، جلوگیری از فعالیت اعضا در یک مرحله پیشروی به طور موازی در پروژه های دیگر است. به نحوی که هیچگاه اجازه نداده ایم که بیش از 3 پروژه مختلف در یک مرحله پیشروی داشته باشیم. برای مثال، هیچ گاه 3 پروژه در مرحله خاکبرداری نداشته ایم. شاید دفتر های دیگر هر تعداد پروژه ای که بتوانند را در اختیار بگیرند اما ما همیشه سعی بر این داشته ایم که کیفیت را اولویت کار خود قرار دهیم و در حدود مقیاس دفتر خود عمل کنیم. البته ما دیگر فعالیت خود را در عرصه ساخت و ساز برای انتفاع مالی انجام نمیدهیم و عشق و علاقه ما به این صنعت، و فراهم کردن سفره ای برای فعالیت جوانان از اهداف ماست.
بسیاری اوقات در زمان فراغت خود پیاده به سمت یکی از پروژه ها پیاده روی می کنم و از دیدن پیشرفت و به ثمر رسیدن آنها لذت میبرم. به راستی آنها همانند فرزندانمان هستند که از ابتدای تولدشان با آنها بوده ایم و هم اکنون در مدرسه در حال تحصیل و کسب نمره های خوب هستند.
– قسمت نهایی انجام یک پروژه ساخمانی، نازک کاری، نما، متریال ها و تجهیزات می باشد. از نگاه شما سهم این قسمت از نظر اهمیت برنامه ریزی در طول پروژه و برنامه ریزی مالی برای آن چه مقدار می باشد ؟
+ همگی جوانب یک پروژه حائز اهمیت می باشند و در تمامی طول پروژه باید به آنها توجه شود. نازک کاری یک پروژه به نوع خود حائز اهمیت می باشد و در طول سفت کاری پروژه نیز باید به آن توجه شود. گونیا و شاقول بودن دیوار ها بسیار مهم بوده و در صورت اشتباه در این مرحله از پیشروی، تمامی مراحل بعدی دچار مشکل خواهند شد.
– آیا در شروع پروژه شما، تمامی جوانب و انتخاب ها از پیش تعیین می شوند؟ آیا پرونده های باز به کارگاه های شما می رسد؟
در این صورت، آیا تمامی انتخاب ها در کارگاه نیز توسط شما اتخاذ می شوند ؟
+ تمامی جوانب در نقشه های تدوین شده توسط ما در نظر گرفته می شوند و پرونده بازی به کارگاه ها نمی رسد. اما امکان وجود پیشنهاد و تصمیمات بهتری در زمان اجرا در کارگاه ها وجود دارند که تمامی مهندسان پیشنهاد های خود را به ما تحویل می دهند و ما بعد از بررسی تصمیم گیری خواهیم کرد.
– آیا گارانتی مادام العمر ارائه شده توسط شما فقط محدود به تاسیسات می شود؟
+ خیر، این گارانتی منوط به تمامی موارد می شود. حتی اگر شیشه ای در ساختمان به دلیل نصب نادرست، مشکلی در ساخت و یا انتخاب نامناسب دچار مشکل شود، ما آن را تعویض خواهیم کرد.
– تغییرات نقشه در طول اجرا در مجموعه شما به چه میزان است؟
به غیر از موارد بسیار نادر، در مجموعه ما این مسئله وجود ندارد. موارد پیش آمده نیز در شرایطی بودند که کارفرمای پروژه ها در آن دخالت داشته اند و با توجه به تذکر ما به آنها در باب نهایی بودن تصمیم ها، در طول پروژه دخالت هایی داشته اند که باعث تغییرات و هدررفت زمان و مصالح شده است. سعی ما بر اینست که اینگونه پروژه ها را قبول نکرده و تصمیمات همیشه توسط نیروهای حرفه ای و زبده اتخاذ شوند.
پایان
تهیه شده در کلوپ معماران و سازندگان
- این مصاحبه توسط جلال حسن خانی برای انتشار در کتابهای تاریخ شفاهی ساخت و ساز معاصر ایران انجام شد.
[1] University of Maryland, School of Architecture – United States of America
[2] George Washington University – United States of America