مقدمات:
با توجه به حضور عدهی کثیری از پیمانکاران و تعداد آیتمهای موجود در ساخت و ساز و با علم به اینکه عمدهی پیمانکاران از اقشار و اقوام گوناگون جامعه میباشند ضرورت بر آن شد تا دستورالعملی جهت شناسایی پیمانکاران تهیه گردد که امید است این نکات و روشها در پیشرفت و سرعت کار و شناسایی پیمانکاران اصلح و بهینهسازی پروژههای این مجموعه تاثیرگذار باشد.
روشهای شناسایی:
- 1- بررسی میدانی:
ضرورت این نکته بر آن است که شناسایی چندین پیمانکار حق انتخاب را برای کارفرما محقق میسازد و کارفرما میتواند با سورت کردن پیمانکاران و انتخاب گزینهیی و امتیازبندی، بهترین گزینه را شناسایی و انتخاب نماید.
- 2- بررسی قیمت:
بررسی قیمت از مواردی است که معمولا در آیتمهای نخست مد نظر قرار میگیرد اما توصیه میشود در این مورد به چند نکته ی اساسی توجه گردد.
الف/ کارفرما میبایست در ابتدا خود مورد قیمت را محاسبه و بررسی نماید تا برآوردی از هزینهی اجرت و اجرا و مصالح مربوطه را در اختیار داشته باشد.
ب/ همیشه ارزانترین قیمت بهترین آیتم نمی باشد و هدف نباید ارزان تمام کردن صرف کار باشد. میبایست کار خوب را با قیمت مناسب اجرا نمود.
- 3- بازدید و بررسی نمونهی کارها
این مورد از مهمترین مواد میباشد. بازدید و بررسی نمونه کار این امکان را به کارفرما میدهد تا برداشتی مناسب و نسبی از قابلیتها و امکانات و تواناییهای پیمانکار بدست آورد و در صورت امکان توصیه میشود از چند نمونه کار بازدید گردد.
- 4- رضایت کارفرمای قبلی
رضایتمندی کارفرماهای قبلی نیز از موارد مهم میباشد اما میبایست این نکته را مد نظر داشت که ما نمیدانیم ملاک رضایت کارفرمای قبلی با ملاکهای مجموعه همخوانی داشته باشد و شاید ایشان موارد دیگری را مد نظر قرار داده باشند، اما این نکته کمک میکند تا حداقل از نظر اخلاقی و حس مسئولیتپذیری پیمانکار را ارزیابی نمائیم.
توصیه:
الف/ حتما قبل از عقد قرارداد یک جلسه با پیمانکار برگذار نمائید و صحبتهای کلی و موارد لازمالاجرا را برای ایشان شرح دهید. این جلسه امکان تفکر را در اختیار طرفین قرار خواهد داد و همیشه جلسات حضوری و رودرروFace to Face)) این مهم را مقرر میسازد تا در هنگام عقد قرارداد انعطافپذیری بیشتری از طرفین لحاظ گردد.
ب/ با توجه به اینکه عدهی کثیری از پیمانکاران از اقشار کمسواد جامعه میباشند لازم به ذکر است کلیهی موارد برای ایشان تفهیم گردد.
ج/ توصیه میشود در مواردی که امکانپذیر است ( مانند تیغهچینی، اجرای کاشی و سرامیک و …) با فازبندی پروژه و استفاده از چند اکیپ ایجاد حس رقابت را در پروژه افزایش دهیم و با مدیریت اکیپها، ایجاد یک مجموعهی دوستانه نموده تا با همفکری پیمانکاران از تجربیات یکدیگر استفاده کنند و در ضمن این امر موجب میشود کیفیت کار با توجه به خرد جمعی بالاتر رفته و در ضمن برای پیمانکاران تفهیم میگردد که افراد دیگری نیز میتوانند جایگزین وی گردند به همین جهت در مواردی، قیمتها نیز رقابتی شده و صرفه اقتصادی بیشتری حاصل میگردد.
واحد تحقیق و توسعه کلوپ معماران و سازندگان
نویسنده : جلال حسن خانی