بی شک یکی از نامآورترین معماران حال حاضر ایران فرشاد مهدیزاده است. وی در طول سالها فعالیت حرفهای خود توانسته است جایزههای معماری داخلی و خارجی بسیاری کسب کند. فرشاد مهدیزاده، متولد و بزرگ شده اصفهان، تحصیل معماری را هم در شهر اصفهان و در دانشگاه آزاد شروع کرد. سپس برای ادامه تحصیل به اروپا رفت و مدرک کارشناسی ارشد دوم خود را در رشته معماری از مدرسه عالی معماری کاتولینا بارسلون دریافت نمود. فرشاد مهدیزاده با بازگشت به ایران، فعالیت معماری حرفهای خود را با تاسیس استودیو معماری خود آغاز نمود. در کنار این به تدریس معماری به عنوان استاد و استادیار در کارگاهها و ورکشاپهای مختلف معماری بین المللی و داخلی مشغول تدریس است. همچنین اکنون به عنوان استاد در دانشگاه معماری ملبورن مشغول تدریس است.
سبک معماری فرشاد مهدیزاده دیزاین(FMZD)
فرشاد مهدیزاده در راستای ارتقاء معماری معاصر ایران تلاشهای بسیاری انجام داده است. این تلاشها جایزه معمار سال خاورمیانه را در سال 2017 برای وی به ارمغان آورد. چه بناهایی که طراحی و اجرا نموده و چه رویکرد و روند طراحی اش، همیشه الهام بخش بسیاری از معماران معاصر بوده است. هر بنایی که فرشاد مهدیزاده ساخته موجی از توجه را به خود جلب کرده است. فرشاد مهدیزاده در حال حاضر تمرکز مطالعات طراحی خود را بر روی معماری زمینه گرا، به ویژه تاثیر جغرافیا بر معماری گذاشته است و این در همهی طرحهایش به چشم میخورد. وی همیشه راهحلهای ساده، واضح و کارآمد را برای مقابله با چالشهای طراحی هر پروژه انتخاب میکند.
فرشاد مهدیزاده و همکارانش برای طراحی هر پروژه توجه بسیاری داند تا پروژه متمایز باشد. برای این منظور هنگام شروع طراحی با دقت نیازهای پروژه را مطالعه میکنند و با تلفیق آنها با ایدههای ناب، پاسخی هوشمندانه برای هر مسئله طراحی مییابند. مهدیزاده شخصیت هنرمندانه خود را درکنار شخصیت مهندسی خود به خوبی حفظ کرده است. این شخصیت هنرمندانه به او اجازه میدهد تا فراتر از زمان و مکان فکر کند و با حفظ اصالت زمینه هر پروژه، با آینده نگری بیشتری معماری کند. شاید به همین دلیل است که پروژههای فرشاد مهدیزاده، در طول سالها، بین طیف گستردهای از مخاطبانش همچنان بسیار محبوب است.
در ادامه به آشنایی با چند نمونه از معروفترین طرحهای فرشاد مهدیزاده، به شناخت بیشتری از روند فکری او می رسیم.
آپارتمان مسکونی تبریز
زمانی که این پروژه به دفتر معماری فرشاد مهدیزاده دیزاین واگذار شد در حال ساخت بود و سازه آن تقربیا تکمیل شده بود. کارفرما ادیت نمای آپارتمان را میخواست ولی با پیشنهاد فرشاد مهدیزاده مبنی بر این که علاوه بر نما سناریو زندگی در هر واحد را دوباره تعریف کنند، موافقت کرد. مهدی زاده واحدهای موجود را به 7 واحد تغییر داد که 5 واحد استاندارد و 2 واحد از آنها دوبلکس بودند. به این ترتیب هر دال به عنوان بستری برای تولید سناریوهای مختلف زندگی از طریق اتصالات مختلف بین فضاها قابل درک شود و از طریق افزودن برخی حفرهها در امتداد لبه ها این اتصالات به لحاظ بصری قوی تر شدند.
ساختمان تجاری-اداری ترمه
ساختمان اداری ترمه واقع در شهر همدان، یکی از شهرهای تاریخی ایران است. سایت این بنا در جوار خیابان معروفی در همدان است که از شمال تا جنوب شهر ادامه دارد. ساختمانی نسبتا کوچک در دل شهر که در دل خود چند مغازه خرده فروشی و یک دفتر شخصی دارد. این ساختمان هم باید با شهر و بناهای اطراف خود ارتباط میگرفت و هم پاسخگوی کاربری های درون خود بود و هم دسترسی مناسب عمودی برای همه فضاها میداشت. جدا کننده بین فضاهای اصلی (خرده فروشی و دفتر) به عنوان مهمترین قسمت این پروژه شناخته میشود. این جدا کننده یک دال است که از یک طرف، به عنوان کف دفتر و از طرف دیگر، به عنوان سقف خرده فروشی کار میکند. دال سقف خرده فروشی با پله ترکیب شده و با خمش خود قابل سکونت شده است. پشت بام بنا به عنوان روف گاردن به دفتر اختصاص داده شده است و برای تشریفات تجاری و پذیرایی از مهمان ها کاربرد دارد. نما تماما پوشیده از آجرهای محلی است که با تکنیک های محلی و سنتی آجر چینی ساخته شده است تا متناسب با محیط اطراف خود باشد. این ساختمان جایزههای بسیاری دریافت نمود که معروفترین آنها جایزه آرکیتکزر در سال 2016 بود.
سرزمین رویاهای اصفهان
طراحی مجتمع تجاری سرزمین رویاهای اصفهان یکی از پیچیدهترین و زیباترین پروژههیی است که توسط تیم طراحی فرشاد مهدیزاده طراحی شده است. نیازهای پروژه از یک سو و فرهنگ زمینه از سویی دیگر 2 مفهوم قدرتمند بودند که هر دو به یک اندازه نیاز به حضور حداکثری در این مجموعه داشتند. فرشاد مهدیزاده به هوشمندی راه حلی برای این دوگانگی یافت. یک مدول که هم با بستر فرهنگی شهر اصفهان هماهنگ است، هم پاسخگویی به نیازهای پروژه را ممکن میکند و هم هزینه ساخت و ساز را کاهش میدهد. این مدول ها امکان به صورت DNA اصلی پروژه در ابعتد 6*6 طراحی شدند که به صورت فراکتال رشد کرده و فضاها را تشکیل دادند و در کنار آن تراسهای مختلفی پدید آوردند. پارکینگ بین مجتمع و پارک سرزمین رویاها به دلیل پتانسیل بالای فضا تبدیل به میدان شد تا به ارتباط فضای داخلی و خارجی کمک نماید.
این پروژه که برنده مسابقه طراحی مرکز تجاری سرزمین رویاهای اصفهان شد جایزههای متعدد دیگری نیز دریافت کرد که از جمله مهمترین این جایزهها، مقام اول در بخش تجاری جایزه معمار سال جهان بود.
مجتمع مسکونی فرمانیه
در طراحی این مجتمع مسکونی فرشاد با استودیو ZAAD و MARZ Design همکاری کردند. ایده آنها تعریف نمای بیرونی ساختمان به عنوان فضایی نیمه شهری و قابل سکونت بود. آنها پیسکلهایی قابل سکونت در نمای ساختمان طراحی نمودند. در نتیجه این بنا فاقد هرگونه نمای خارجی واضحی است و نما به صورت یک پوسته چندلایه و پویا در ارتباز با فضای داخلی و فضای شهری درک میشود. این بنا مانند آپارتمان معمول اکسترود شده نیست بلکه مجموع ویلاهایی در ارتفاع است که در کنار این که حس زندگی متفاوتی را برای ساکنین فراهم میآورد، نور و فضای سبز بیشتری در اختیار ساکنین قرار میدهد. مجتمع مسکونی فرمانیه توانست جایزه آکیتکچرز سال 2017 را از آن خود کند.