استودیو معماری بوژگان (Boozgan Studio)
دفتر معماری بوژگان، که یکی از معروفترین دفاتر حال حاضر ایران است، در سال 1386 توسط حامد بدری احمدی پایهگذاری شد. این دفتر جز معدود دفاتر معماری است که از زمان تأسیس خود همواره در مسیر پیشرفت قرار دارد. این دفتر از زمان تأسیس تاکنون، پروژههای بسیاری در زمینههای مختلف، از ساختمانهای مسکونی گرفته تا تجاری و از بازسازی بناهای مدرن گرفته تا بازسازی بناهای تاریخی را به انجام رسانده است. بسیاری از پروژهها طراحی شده در دفتر معماری بوژگان، برنده جوایز ملی و بینالمللی معماری بوده است. شعار این دفتر که برخواسته از رویکرد اول در شروع طراحی این دفتر است، دلیل این موفقیت را به نشان میدهد: ما در روند طراحی از تمام ظرفیتهای پروژه و سایت استفاده کرده و آنها را به راه حلی ساده برای پاسخ گویی نیازهای پروژه تبدیل میکنیم.
حامد بدری احمدی
حامد بدری احمدی یکی از معماران بهنام حال حاضر ایران مدرک کارشناسی ارشد معماری خود را در سال 1384 از دانشگاه شهید بهشتی تهران کسب کرد. وی 2 سال بعد از فارغ التحصیلی، دفتر معماری اختصاصی خود را با نام استودیو معماری بوژگان افتتاح نمود. وی با انتخاب کادری از افراد مجرب در زمینههای اختصاصی پیشرفت استودیو بوژگان را سرعت بخشید. اما آیا فقط داشتن مهارت در معماری و همکاران مجرب باعث موفقیت یک دفتر معماری میشود؟ پاسخ واضح است. بدون داشتن رویکرد طراحی و درک بالا مفاهیم معماری و مهارت لازم برای تلفیق این دو اثر گذاری طولانی مدت بر ذهن مخاطب امکانپذیر نیست. حامد بدری احمدی با رویکرد خاصش بر معماری نه تنها در ذهن مخاطب مانا میشود، بلکه به معماری معاصر ایران نیز جهت میدهد. در ادامه با معرفی چند اثر شاخص از آثار حامد بدری احمدی، به شناخت بیشتر از روند فکری او میرسیم.
مجتمع مسکونی حیات الهیه
این مجتمع مسکونی چالشهای بسیاری برای استودیو معماری بوژگان به همراه داشت. اما مهمترین چالش سازهای ساخته شده که قسمتی از آن هرمی شکل بود که نیمه کاره رها شده و سپس به تیم بوژگان سپرده شده بود. سازهای در منطقهای از تهران که به مجلل بودن معروف است. تیم بوژگان موفق شدند کارفرما را با خود همراه کنند و ساختمانی ساده و خوانا که بیشتر مفهوم خانه را القا میکند بسازند. به سازه موجود طراحی تغییر پیدا کرد و شکل تازهای به خود گرفت. در قسمت هرمی شکل تراسهایی شکل میگرفت که حامد بدری احمدی توانست با اندک افزایشی در مساحت آنها را بهصورت حیاط برای هر واحد طراحی نماید. این گونه مفهوم آپارتمان به خانه نزدیکتر شد. اما در سطح سایت حیاطی برای کل مجتمع طراحی شده بود که به دلیل لزوم ایجاد دسترسیهای مختلف از بیرون به سایت و برعکس، به شدت تحت تأثیر قرار میگرفت. بدری احمدی برای حل این مشکل این حیاط را یک طبقه بالا برد تا هم سطح سایت عملکردهای لازم را به خوبی داشته باشد و هم حیاط به صورت کامل حفظ شود.
رستوران کانکریت
یکی از جذابترین پروژههای حامد بدری احمدی شاید همین رستوران باشد که در خوش آب و هواترین منطقه تهران، لواسان، واقع شده است. به گفته حامد بدری احمدی، تیم بوژگان در طول طراحی این پروژه نه تنها به دنبال این بود که ساختمان رستوران به یادمانی باشد بلکه، کاربر را متقاعد کند که دور آن بچرخد و کلیت آن را ببیند. برای این منظور ابتدا ورودی را چرخاندند و به جای این که از ورودی را از ضلعی که در مجاروت میدان شلوغی شهری ایجاد کنند، آن را در کوچهای در ضلع دیگری از سایت قرار دادند. به این ترتیب گردش مخاطب به دور بنا را محقق ساختند. برای شاخص نمودن ورودی آن را کمی از سطح سایت بالا برندند. به دلیل بودجه کم، هر گونه متریال گران از پروژه حذف شد و تأسیسات و سازه ساختمان برای تاکید بر سازه ساختمان، به صورت اکسپوز به کار رفتند.
ساختمان اداری آصف
سایتp مورد نظر برای طراحی ساختمان اداری آصف در یکی از گران ترین مناطق شمال تهران قرار داشت. جایی که به دلیل قیمت بالای زمین ساختمانها اکثرا به صورت مکعبهای مستطیلی بدون فضاهای پر و خالی ساخته میشوند. از طرفی منظر طبیعی زیبای این منطقه انسان را به داشتن حداکثر دید به منظر ترغیب میکند. حامد بدری احمدی در ابتدا نمای ساختمان را شیشهای غیر خطی و دارای بیشترین دید به منظر طبیعی اطراف در نظر گرفت. اما نور زیاد در فضای اداری مطلوب نیست و برای کنترل نور پوستهای تاشونده و با هندسهای غیر تکرار به نما اضافه نمود.از طرفی این پوسته نمای ساختمان را از یکنواختی مرسوم نجات داد. به این ترتیب حامد بدری احمدی توانست با اضافه نمودن پوستهای ساده 3 مشکل عمده ساختمان را حل کند.
به دلیل کاربری اداری ساختمان، از تنوع متریال در طراحی ساختمان کم شد در نهایت ساختمانی به دور از تجمل، زیبا و با بیش ترین کارایی طراحی شد.
بازسازی یک مطب
پزشکی که به دلیل حجم بالای مراجعینش واحد کناری مطب خود را برای الحاق به واحد خود خریداری کرده بود، برای طراحی داخلی استودیو بوژگان مراجعه نمود. حامد بدری احمدی برای صرفه جویی در هزینه و زمان، هسته مرکزی پروژه را که فضاهای سرویس بهداشتی ها و آبدارخانه قرار داشت حفظ نمود و باقی فضاها را به دو بخش معاینه و انتظار تقسیم نمود. در طراحی فضای انتظار ،که شاید مهمترین فضای مطب هر پزشکی باشد، سعی شد تا فضایی گرم، پویا و جذاب باشد. این فضا تبدیل به باکسی چوبی شد که از فضای معاینه تفکیک میشد. مبلمان فضای انتظار نیز به لحاظ بصری با فضا کاملا هماهنگ هستند. انگار که با خم و تا شدن قسمتهایی از باکس پدید آمدهاند. پویایی در چینش مبلمان نیز دیده می شود، به نحوی که مبلمان روبه رو و دور هم قرار گرفته اند تا بیماران منتظر بتوانند با هم معاشرت کنند. برای جبههای از این مطب که رو به خیابان ولیعصر قرار دارد، گلخانه کوچکی طراحی شد تا علاوه بر تقویت ارتباط فضای داخل و خارج، به کنترل آلودگی صوتی و هوا نیز کمک کرده باشد.