تعریف واژه برند برای سازندگان:
در ویکی پدیا تعریف واژه برند اینگونه آمده است:
برند همان چیزی است که مخاطب با دیدن، شنیدن، حس کردن یا هرگونه ارتباطی با آن به صورت مفهومی، دیداری یا لفظی صفات و ویژگیهای خود را در ذهن و قلب مخاطب تداعی میکند.
برند شامل همه احساسات، ویژگیها و مفاهیمی است که به یک نام گره خوردهاست؛ برند، برداشت مردم وافراد از یک نام است.
سه نوع برند سازی
در عرصه ساخت و ساز سه نوع برند سازی داریم:
برند سازی شخصی
برند سازی سازمانی(شرکتی)
برند سازی پروژه (ساختمان)
هر سه مدل برندسازی بر روی هم تاثیر دارند. هرچند سازنده ها به دلایل مختلفی سعی میکنند شرکت را تبدیل به برند اصلی کنند، برند سازی شخصی سریعتر و عمیق تر اتفاق می افتد.
خود مردم و مشتریان هم در حوزه مشارکت در ساخت، سفارش به روش مدیریت پیمان یک پروژه، پیش خرید، خرید و سرمایه گذاری ترجیح میدهند با شخص ( سازنده) مواجه باشند تا با شرکت.
دلایل مختلفی برای این موضوع وجود دارد اما یکی از دلایل اصلی، عدم اعتماد مردم به شرکتها و پروژه های رها شده بزرگیست که حتی در تلوزیون به صورت رسمی هم تبلیغات گسترده می کردند.
سفیران برند
سفیران برند (افراد) به عنوان گسترش دهنده برند عبارتند از :
مشاوران املاک، پیمانکاران، فروشندگان تجهیزات و محصولات ساختمانی، مشتریان قبلی و ساکنین محله هایی که ساخته های قبلی یا پروژه های در حال ساخت سازنده ها هستند.
دو نوع برند سازی شخصی وجود دارد:
برندی که خودش با رویکرد متفاوت سازنده ساخته میشود ( بدون برنامه ریزی و اقدامات برای گسترش برند):
این نوع برند سازی در دهه های گذشته راحت تر اتفاق می افتاد.
برای مثال ساختمانهای با گارانتی مادام لعمر که براداران صحیح النسب را تبدیل به برند اول ساخت و ساز کرده بود.
برند برادران صحیح النسب
این برند به چند علت شکل گرفت:
1. پدر برادران صحیح النسب یزدی و معمار بودند. یزدیها در تهران قدیم بهترین سازنده ها بودند.
تحصیل چهار برادر در چهار رشته اصلی (معماری، سازه، برق و مکانیک) در دانشگاههای معتبر آمریکا و انتقال کدها و استانداردهایی با سطح تکنولوژی ساخت متفاوت شروعی برای شکل گیری برند آنها بود.
2. امکانات و آپشنهایی که در حال حاضر معمولی شده اند اولین بار در ساختمانهای مرغوب و ارزشمند توسط برادران صحیح النسب اجرا شد، تعدادی از این امکانات عبارتند از:
آلاچیق در بام، روف گاردن و واکینگ کلوزت( فضایی مانند اتاقی کوچک در ورودی اتاق خواب یا لابی ورودی واحد برای قرار گرفتن لباسها، کیف و کفش)، جاده سلامتی.
3. کیفیت فینیشینگ نهایی ساخته های آنها بالا ست.
4. برادران صحیح النسب از لحاظ تکنیکال و مهرت طرح و ساخت با فوکوس بر قالبی تغریبا ثابت به نهایت ظرافت و هماهنگی اجرایی رسیدند.
5. ساخت پروژه های بزرگی مثل برج بهشت در زعفرانیه با تراسهای دورتادور و اختصاص سرانه زیاد فضای سبز در آن زمان ژانر متفاوتی بود که بعدها موجی از ساختمانهایی با سطح توقعات جدید مشتریان در ان مناطق ایجاد کرد.
برند سازی شخصی نوع دوم :
ساخت آگاهانه برند:
در این روش با تبیین برنامه ریزی و مشخص کردن مجموعه ای از تاکتیکها و تکنیکها سازنده سعی میکند یک تا سه ویژگی شاخص او مطرح شود.
برند درک ما از یک شخص یا محصول یا سازمان است. این درک شامل یک سری تصاویر، یکسری احساسات و معانی است.
در نهایت یک کلمه در برند سازی و توصیف شفاهی از شخص سازنده عنوان خواهد شد.
سازنده های سطح دو، بایستی این کلمه را به دقت انتخاب کنند.
ویژگی و برند یک سارنده بایستی با واقعیت وجودی او سازگار باشد، برندهایی که سعی میکنند با نقاب و نقش بازی کردن شکل بگیرند در موارد و مواقع خاص مثل بحرانها، درگیریها و گذشت زمان پارادوکس و تناقض را نشان میدهند.
سازنده ای که بدقول است یا با دیدگاه صرفا تاجر مابانه کار میکند و صرفا به دنبا کسب سود است را نمیتوانید خوش معامله بنامید. برند برای سازندگان محل تلاقی مهمترین ویژگیهای شخصی و بینش و رفتار فرد با موضوعاتیست که در کسب و کار اهمیت دارند.
برندهایی مثل لوتوس و بام، آگاهانه با برنامه و استراتژی و گامهای عملیاتی انجام شدند.
در این شکل برند سازی بهتر است از مشاوران و نظرات افراد صاحب نظر در این موضوع(که تعدادشان محدود است) استفاده شود و یک شخص یا تیم اصلی هم برنامه ریزی شکل گیری و تعیین ایستگاههای زمانی و شکل گیری یک شاخص برای اندازه گیری میزان موفقیت در هر مرحله را در کنار شخص سازنده برنامه ریزی کنند.
برند سازی از جمله کارهای مهم غیر فوری است که ضرورتی برای کار منظم برای آن و صرف وقت و انرژی و هزینه توسط ساندگان احساس نمیشود .
از طرفی تعدادی از سازندگانی که قصد برند سازی دارند مثل بازاریابی غیر منظم، حرکتها و اقدامات موقتی و گه گاه بدون ارتباطی معنا دار با یکدیگر انجام میدهند.
گامهای اجرایی برای برند سازی:
انتخاب گروههای مشاور و شنیدن برنامه ها ی آنها:
در این حوزه بعضی از مشاوران برند سازی سعی میکنند با خواندن ذهنیات مشتری ( و در اینجا سازنده) حرفهای خود سازنده را در قالب بسته بندی شده و شکیل به وی تحویل دهند.
مشاوره برند سازی، به معنای تایید نیست، مشاور با شناخت امکانات و پتانسیلهای سازنده و شناخت رقبا بایستی برنامه ای اصلاح شده به سازنده ارائه دهد.
گاهی مخالفت یک مشاور با نظرات و صحبتهای سازنده نشان دهنده توانمندی و صداقت مشاور است. از طرفی تعداد زیادی از مشاوران برند سازی و تبلیغات به اصطلاح دانشگاهی هستند. تجربه عملیاتی و شناخت عرصه ساخت و ساز اهمیت بیشتری نسبت به صرفا اطلاعات آکادمیک دارد و این گونه خروجی مشاوره ها خیلی وقتها به سرهم بندی کردن یک کار میماند.
منظور اینست که نتیجه جلسات متوالی تبدیل به مطالعاتی مکتوب و غیر کاربردی میشوند که تکراریست بر نگاشته ها و مقالاتی که در مجلات و و کتابهای گوناگون وجود دارند و عملیات اجرایی همانطور که در بالا اشاره شد اقداماتی غیر مرتبط با یکدیگرو نامنظم میشوند.
این سندروم در خیلی از موضوعات مهم کسب و کار سازنده ها دیده میشود: متاسفانه در هر سه سطح احساس نیاز به تغییر یا تکامل، اقدام و تصمیم گیری به شروع، شروع کار به روش سلیقه ای، انجام آن کار بصورت پراکنده کاری برای اینکه احساس حرکت رو به جلو بوجود آید، انجام نادرست فرایند و نداشتن نقاط روشنی برای طی مسیر و پیمانه ای برای اندازه گیری میزان خروج از مسیر، اتمام ناقص و نیمه تمام و شکست خورده در آینده یک ویروس فلج کننده: این نگرش که روشهای مبتنی بر دانش و برنامه ریزی شده در ایران یا در حال حاضر جواب نمیدهد.
این موضوع برای موضوعات مهم غیر فوری بیشتر پیش می آید: خاطره و تجره ناموفق تبدیل میشود به موضوعی خطرناک: اصل تعمیم غلط با رجوع به تجارب ناموفق قبلی.
یکی از اساتید حوزه ارتباطات این موضوع را با مثال متناسبی عنوان میکرد.
دکتر آزمندیان میگفت: شخصی که یک گل سرخ از طرف مقابلش در یافت میکند و رابطه عاطفی آنها به دلیل همان گل زیبا تمام میشود. دلیل این موضوع همان اصل تعمیم غلط است:
خاطره بد طرف اول از شخصی که به او گل هدیه داده و عاقبت نافرجامی برایش بجا گذاشته است.
برنامه ریزی و تعیین منابع برند:
در مورد سازندگان سطح دو و سه معمولا این موضوع مهمتر است:
مفهوم و موضوعی که میخواهید به آن نام و صفت یاد شوید چیست؟
این موضوع باید با دقت انجام شود، و گه گاه با شناخت بازار، تحلیل رقبا و اینکه جای چه موضوعی روی این میز ( عرصه ساخت و ساز در مناطقی که سازنده کار میکند).
موضوعات پیشنهادی:
قابل اعتماد بودن، خوش معامله بودن، ساخت با کیفیت بالا، ساخت سریع و به موقع، برنامه ریزی و انتخابهای هوشمندانه در روند ساخت.
برنامه ریزی اولیه:
صرف چقدر زمان؟ تعداد جلسات برنامه روزی در طول هفته؟ پیمانه اندازه گیری حرکت و موفقیت در هر مرحله چه خواهد بود؟ ایستگاههای زمانی بر ای دستیابی به هر مرحله.
نحوه ارتباط ( شکل قرار داد) مشاور برند سازی و اینکه با رشد سازمان مشاور هم منتفع خواهد گردید. ایجاد تعهد در مشاور برند سازی و قید زمانی با وی بسیار مهم است.
اشتراک برنامه ریزی که سازنده انجام داده و بررسی و تدقیق ایستگاههای زمانی و انتخاب تکنیکها و تاکتیکها در این مرحله مهم است.
. موضوعات مهم در شروع برند سازی
بعد از انتخاب موضوع برند سازی از قرار زیر است:
در مورد سازندگان سطح دو و سه:
بررسی و باز بینی منحصر بفرد بودن و ماندگاری در ذهن نام شرکت یا گروه،
طراحی برند بوک شامل لوگوی تصویری و متنی، لوگوی فارسی و لاتین، رنگ اول و رنگ مکمل سازمانی، ست اداری، نوع پوشش سازمانی حداقل برای مدیران فروش.
تهیه شده در واحد تحقیق و توسعه کلوپ معماران و سازندگان