- مهندس حسنخانی:
ساختار سازمانی شرکت ایمن سازه فدک، به چه صورتی است؟ تحقیق و توسعه در شکل گیری این سازمان چه جایگاهی داشته است؟
- مهندس قنبری:
ساختار سازمانی ایمن سازه فدک بعد از مطالعات و آزمون و خطاها تقریباً به این شکل در آمده است که یک بخش معاونت اجرا و پروژه دارد که بحث مدیریت پروژه با نفراتی که در کارگاه ها هستند مثل مدیر پروژه، سرپرست کارگاه، معاونت اجرا، مسئول دفتر فنی، انبار دار و مالی در این بخش انجام می شود. در واقع این تیم مسئولیت هدایت پروژه را بر عهده دارند. در قسمت PMO، هدایت چندین پروژه، همزمان در بخش معاونت اجرا می شود. یک بخش برنامه ریزی و کنترل پروژه داریم که به عنوان بازوی معاونت اجراست و طی گزارشات خود، مدیر عامل را در جریان کلیه امور قرار میدهند. بخش معاونت اجرا و پروژه ها، 2بازوی دیگر نیز دارد که بخش بازاریابی و تأمین و بخش مالی و اداری در قالب یک مدیریت است. این بخش ها تقریباً به صورت ماتریسی به پروژه ها خدمات می دهند.
- مهندس حسنخانی:
پس به موازات بازاریابی و تأمین مالی و اداری انجام می شود؟
- مهندس قنبری:
در شرکت ایمن سازه فدک، رأس امور است که مدیر عامل، مدیران و معاونین همگی در این دستگاه شراکت دارند و با توجه به اولویت هایی که تعیین می شود، پاسخگو هستند. فرض کنید پروژه ای به دلایلی باید سرعت کارش افزایش یابد، در این قسمت فرآیند به گونه ای بالانس می شود تا در دیگر پروژه ها بتوانیم در مورد برنامه زمان بندی پاسخگو باشیم و یا ممکن است کارفرما به دلایلی مشکل مالی پیدا کند، اینکه منابع چگونه مدیریت شود و به بخش ها توزیع شود اهمیت بالایی دارد. پس یکی از مهمترین مسائل در کنترل پروژه، مدیریت منابع سرمایه ها اعم از سرمایه های انسانی، مالی، مطالح و تجهیزات است. این موارد، مواردی هستند که در یک پروژه به عنوان سرمایه به آنها نیاز داریم.
این امور در قسمت معاونت اجرا انجام می شود. شاید عمده ترین تفاوتی که شرکت ایمن سازه فدک با سایر شرکت ها دارد، بخش معاونت اجرا یا PMO است که در سایر شرکت ها خیلی به آن توجه نشده است. شرکت هایی که پروژه های بزرگ انجام می دهند، در ایران به شرکت هایی معروف هستند که پروژه های صنعتی انجام می دهند، مانند شرکت های نفت و پتروشیمی و سازمان های بزرگ در این شرکت ها این مسائل وجود دارد، اما در شرکت های کوچک خیلی رعایت نمی شود.
همچنین بخوانید: قسمت دوم ایمن سازان فدک
- مهندس حسنخانی:
در دفتر ایمن سازه فدک چیست چگونه پیاده سازی شده است؟
- مهندس قنبری:
این ساختاری که در شرکت ایمن سازه وجود دارد، به صورت ماتریسی خدمات می دهد. به عنوان مثال نفر مالی، فرد را آگاه و توجیه می کند و زیر نظر مدیر پروژه کار خود را شروع می کند. ولی کج رفتاری ها و خلاف قوانین و مقررات بخش ما رفتار کردن را به مدیر مالی گزارش می شود. در قسمت بازرگانی عملکرد ماتریسی ضعیف تر است که اگر پروژه بزرگ تر باشد حتماً نفری را در خود پروژه در این قسمت مستقر میکنیم و باز مانند بخش مالی عمل میکنیم.
در این بخش، فرد قوانین و بخشنامه ها را از مدیر بازرگانی الگو می گیرد، ضمن اینکه همه این عوامل در بستری که نامش PMO است پاسخگو هستند و تصمیمات کلان، توزیع منابع مالی، تخصیص منابع در دفتر PMO انجام می شود. این مسئله شاید بارزترین تفاوت شرکت ایمن سازه فدک با سایر شرکت ها در بخش های فرآیندی است.
- آقای مهندس تبار:
شاید یکی از ضعف های ما این است که در بخش به میزانی که لازم است سرمایه گذاری نکرده ایم. همیشه در کنار ما نفرات یا تیمی هستند که در موضوعات و حوزه های مختلف، تحقیقاتی انجام دهند و گزارشاتی را ارائه دهند، چه در سطح کلان به عنوان مثال: حرکت کلی شرکت به چه سمتی باشد وچه در سطح خرد به عنوان مثال: وضعیت دیوارها در پروژه های ما و سایر پروژه های کشور و مسائل مرتبط با آنها. زمانی که مقالات شرکت های مختلف را مطالعه می کردم، درصدهایی که شرکت ها به R&D اختصاص داده اند را می دیدم و شرکت ما حدود 5 درصد را به این موضوع اختصاص داده است، یعنی زمانی که ما 50 نفر پرسنل داشتیم، 2 نفر مشغول کار در این حوزه بودند تا به مدیران بخش های مختلف در یکسری تصمیم گیری های مهم کمک کنند.
در کل دستاوردهای خوبی داشتیم ولی شاید اگر به 10 سال پیش برگردیم،در گروه نکسا و شرکت ایمن سازه فدک این بخش را بیشتر تقویت می کردیم و بر روی آن سرمایه گذاری بیشتری می کردیم و سعی در پایبندی بیشتر بر روی نتایج تحقیقات انجام شده داشتیم. خیلی از اوقات، حس مهندسی غالب است. همیشه نوآوری به ویژه در ساخت مد نظر ما بوده است و همیشه به دنبال بهتر کردن ساختمان سازی از ساختمان قبلی چه از پروژه های خودمان و چه در سایر پروژه ها هستیم. این رویکردی است که خیلی اوقات با معماران هم در شروع پروژه داریم و تأکید می کنیم که پروژه باید خاص باشد و حرفی برای گفتن داشته باشد و پروژه باید در زمینه های مختلف مثل فرم، بهره برداری، متریال، سبک اجرا و… نوآوری داشته باشد.
همچنین بخوانید: قسمت اول ایمن سازان فدک
بر اساس این موارد بخشی از مأموریت ما تعریف پروژه ای برای طراح است و بخشی دیگر از مأموریت ما در بخش اجرا است.
به عنوان مثال در پروژه سدروس، آقای تغابنی ایده ای در حوزه نما دادند که نما، آجری باشد و ما در اجرا، ایده هایی که آقای تغابنی برای اجرا داشتند را رعایت کردیم.
این بخشی بود که بیشتر بار بر روی دوش بخش معماری گره نکسا بود که در همین بخش ها، زمانی که به اجرا می رسیم سوالاتی در مورد دیتیل ها بود. به عنوان مثال معمار نظرش بر این بود که قسمتی از بالکن آجر باشد به این منظور، با توجه به اینکه در شهر زلزله خیز هستیم می بایستی تمهیداتی اتخاذ شود تا در زمان زلزله این آجرها از نما جدا نشود و این مسئله با شیوه های رایج در بازار پاسخگو نبود.
همچنین روش هایی که کارخانه ارائه می کرد به لحاظ بصری جذاب نبود و همیشه یک سری المان های فلزی در نما دیده می شد. ولی بالاخره این مسئله را با یک روشی حل کردیم که ایمنی آن تضمین شود و یا به طور مثال معمار پروژه علاقه مند بود درب های فریم لس[4] در پروژه استفاده شود.
از طرفی سرمایه گذار معتقد بود که این کار خروجی ندارد، در اینجا صنعت گرانی که در حوزه درب با آنها کار کرده بودیم و دارای توانایی های خوبی بودند، صورت مسئله خودمان را برایشان روشن کردیم که دربی با مشخصات ارائه شده نیاز داریم. مهمترین مسئله این بود که آنها را توجیه کنیم که این کار یک سرمایه گذاری سود ده برای خودشان است و یک بازار جدیدی را می تواند برایشان ایجاد کند، پایه ریزی اینکه فرآیند R&D در دل صنعت بتواند شروع به کار کند مسئله بسیار مهمی است که ریسک های مرتبط با این کار را هم سرمایه گذار و هم ما به عنوان سازنده باید بپذیریم و باید توانایی لازم برای شکل دادن همکاری چند جانبه را نیز داشته باشیم.
در کل با جلساتی که با معمار پروژه و صنعت گر برگزار شد و سعی و خطاهایی که صورت گرفت، بالاخره همچین درب هایی برای پروژه ساخته شد و امروز آنها وارد عرصه شدند. د
ر واقع امروز کار ما ارزشمندتر شده، چرا که این کار مسیری را بازگشایی کرد که صنعت گر نیز به نوآوری علاقه مند شد و با طراح ایده هایشان را مطرح می کنند و موضوع را پیش می برند. اینکه ما از کجا به این ساختار رسیدیم، بیشتر تجربه است که طی مشورت هایی با شرکت ها و افراد مختلف انجام شده است که به این ساختار رسیده ایم که از بازخوردهایی که در فرآیند پروژه های خودمان داشتیم، این ساختار را بهتر کردیم و مشکلاتش را رفع کردیم.