برای مالکان و سازندگان( در مورد مشارکت در ساخت)
خیار غبن
به معنای مغموم شدن در معامله است که قانون بدون در نظر گرفتن قرارداد، این خیار را پیشبینی کرده و دوطرفه است
. به این شکل که وقتی مالی را میخریم یا میفروشیم، به قیمت باشد. مثلا فروشنده تصور میکند که ماشینی که به شما میفروشد ده میلیون ارزش دارد و بعد از معامله متوجه میشود که ارزش آن پانزده میلیون تومان است.
این کلاهبردای و تقلب نیست. در این معامله میتوان از خیار غبن استفاده کرد و با صدور اظهارنامه به دادگاه رفته و تنفیذ فسخ را درخواست کرد.
اسقاط کافه خیارات
عبارتیست که انتهای اغلب قراردادها آمده و اگر فرد آن را امضا نماید، حق استفاده از خیارات برای فسخ از وی سلب میشود.
اگر واژگان فاحش و اوحش به همراه اسقاط کافه خیارات آمده باشد، امکان رفتن به دادگاه و درخواست تنفیذ فسخ وجود دارد.
وقتی تفاوت زیاد باشد و این دو واژه نیز ذکر نشده باشد؛ میتوان آن را در دادگاه مطرح کرد.
بیشتر بخوانید : نمونه قرارداد مشارکت در ساخت
خیار مجلس
قانون پیشبینی کرده که وقتی در یک جلسه، معاملهای را انجام میدهیم، وقتی که هنوز از جلسه متفرق نشدیم و ناگهان منصرف شدیم، این انصراف را اعلام میکنیم اما طرف مقابل قبول نمیکند. به دادگاه رفته و مسئله را شرح میدهیم که دادگاه، افراد حاضر را به عنوان شهود فرامیخوانند.مشارکت در
در واقع در ابتدا شفاها فسخ را اعلام میکنیم و در صورت نپذیرفتن طرف مقابل، آن را به دادگاه مطرح میکنیم. در اینجا اگر شاهدی نبود، پس سندی وجود ندارد و امکان فسخ نیز از بین میرود.
قسم
در حال حاضر، با اینکه دادگاه همانند قانون پیشبینی کرده، اعتبار قسم برای اثبات یک امر حقوقی کار سختی است. مثلا دو دوست باهم برای کارکردن به شهر دیگری میروند. بعد از مدتی، جسد یکی از آنها پیدا میشود. بستگان او از شخص دوم شکایت میکنند.
در این موقعیت، تنها قسم است که میتواند موضوع قتل را ثابت کند. اگر 50 نفر و یا 5 نفر هرکدام 10 بار قسم بخورند که شخص دوم مقتول را به قتل رسانده، حکم قصاص صادر میشود. با این حال، اگر حکمی به این قسمها استناد کند، رئیس قوه قضاییه آن را تایید نمیکند.
عدله اثبات
تلفن، اینترنت، عکس و صدا نمیتوانند سند محسوب شوند. ما برای ثابت کردن امور، عدله اثبات داریم که مهمترین آنها، اقرار شخص است. اقرار شرایط خاص خود را دارد. شخص اقرار کننده، باید عاقل و بالغ باشد.
اگر کسی در اثر اجبار، اکراه و شکنجه اقرار کند، صحیح نبوده و ضمانت اجرا ندارد. اصل بر صحت اقرار است مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. اگر متهمی که اقرار میکند، در دادگاه عنوان کند که شکنجه شده، باید آن را ثابت کند.
از دلایل دیگر اثبات جرم، شهادت شهود است. شهود باید عادل باشند. عادل کسی است که گناه کبیره نکرده باشد و نسبت به گناه صغیره اصرار نشده باشد. قاضی باید به صحت شهادت دقت کافی را داشته باشد.
صدای ضبط شده یا عکس نمیتوانند دلیلی محکمه پسند باشند چون صدا میتواند تقلید و عکسها میتوانند فتوشاپ شده باشند. قاضی تنها میتواند این اسناد را تطبیق داده و بررسی کند.
تهیه شده در واحد مشاوره حقوقی ساخت و ساز