برای انتخاب سازنده برای مشارکت در ساخت مارا با انتخاب های متعددی اجزای موثر بر ساخت و ساز مواجه میکند:
تعداد واحد ها، معمار پروژه، زمان ساخت، سهم مالک و سازنده از بنا، تقسیم طبقات و لیست متریال.
در اینجا به نکاتی در مورد لیست متریال اشاره میشود که دانستن آنها قبل از شروع به کار برای مالکان و سازندگان میتواند باعث جلوگیری از آسیب به قراداد یا کار یا رابطه طرفین شود.
نسل قدیم لیست متریال مبتنی بر مشخص نمودن دقیق متریال و ومصالح و تجهیزات بود. آسیب این مدل برای پروژه این بود که ممکن است این انتخابها با نوع طراحی انطباق نداشته باشد و هرچند آیتم های لیست جدا جدا انتخابهای مناسبی باشند، کنار هم قرار گرفتن آنها ترکیب ناموزون و بی ارتباط با طرح را بجود بیاورد.
مساله دوم لیست متریال همسان بودن آنها در اکثر ساختمانهاست،برای مثال در یک قرارداد به استفاده از سنگ دهبید در کف واحدها و سنگ تراورتن عباس آباد در نما اشاره کند. اگر معمار و سازنده با توافق با مالکین تصمیم بگیرند ساختمان با سبک و سیاق معاصر (به تعبیر بازار مدرن) انجام شود این انتخابها با ماهیت ساختمان جور نیست. مساله بعدی این است که ممکن است در هنگام تهیه تجهیزات و فراورده ها برند مشخص شده در بازار موجود نباشد.
برای جلوگیری از این اتفاق پیشنهاد میگردد متره ای از مجموع هزینه های لیست متریال تهیه گردد تا جمع کلی تعهدات سازنده ملاک محاسبات قرارگیرد و البته تغییرات قیمت با یک شاخص سنجیده شود. بهتر است در قرارداد مشارکت در ساخت اظهار نظر معمار (طراح) هم در مذاکرات آورده شود. در مجموع کل رویکرد یک ساززنده مهم است، ممکن است در فرایند ساخت یک سنگ یا کاشی یا برند شیر آلات و آسانسور عوض شود اما ارزش افزوده کلی که در انتخابها و با اجرای خوب انجام میشود بیشتر از تعهدات اولیه سازنده باشد. به سازنده هم توصیه میشود برای پیش گیری از این سو تفاهم در حین کار جلسات منظمی با مالکین ترتیب دهد تا مالکین هم به موضوع مسلط شوند.بر اساس تجربه کلوپ معماران و سازندگان هر موقع یکی از طرفین کنترل و تسلط ندارند احساس اضطراب را تجربه میکنند و این احساس بر روند پیشبرد مشارکت اثر منفی ایجاد میکند.
اجزای اصلی لیست متریال:
سازه ساختمان (فلزی یا بتونی) ، کفسازی واحد ها و مشاعات، درهای ورودی، پنجره ها (مقاطع آلومینیومی مثل آلومینیومی ترمال بریک، upvc و ….)، نما، شیر آلات، سیستم سرمایش و گرمایش، سیستم های هوشمند، نوع سقف ها، عناصر کلی الکتریکاال و مکانیکال مخصوصا آب و فاضلاب، روشنایی اصلی و فرعی، کمدها و کابینتها، قرنیزها، میزان پرداخت به فضای سبز ( البته همیشه نرم نیست)، مصالح سفت کاری، نازک کاری مشاعات ، مصالح امکانات جانبی آپارتمان، نصبیات اضافی،آسانسورها.
تقسیم بندی کلی اجزای یک آپارتمان برای انتخاب لیست متریال :
نما، معماری داخلی واحد ها، معماری داخلی مشاعات، حیاط و روف گاردن،
بهتر است بین اجزای مختلف کلی توازن و تعادل برقرار باشد. در ضمن مهمترین مطلب که تکرار میشود:
متریال مثل لباس است که بایستی برازنده باشد، متریال همراه طرح و بر اساس نظر طراح معماری و معماری داخلی متناسب و زیبا و پایدار میشود.