قرارداد پلکانی، بهترین روش برای قرارداد مشارکت در ساخت
نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت اصول و قواعدی دارد که برای محکمکاری بهتر است یک شناخت نسبی از قوانین مشارکت در ساخت و اصول اولیه آن داشته باشیم.
قرارداد پلکانی چیست؟
یکی از راههای مطمئن برای تنظیم قرارداد مشارکت، قرارداد پلکانی است. این قرارداد مزایایی دارد که به همین دلیل استفاده از آن در قراردادهای مشارکت پیشنهاد میشود.
گروه تحقیق و توسعه کلوپ معماران و سازندگان در راستای موفقیت مالکان و سازندگان در زمینه ساخت و ساز با ارائه مشاوره در این زمینه سعی در ایجاد آسودگی خیال برای شما در حین تنظیم قرارداد، دارد. با مراجعه به سایت www.arclub.ir با نحوه همکاری ما بیشتر آشنا شوید.
از اسم قرارداد پلکانی میتوان نحوه عملکرد آن را حدس زد. این قراردادها بصورت مرحلهای تنظیم میشوند و به همین دلیل از دقت بیشتری برخوردار هستند و طرفین قرارداد را ملزم به رعایت برنامه *زمانبندی موجود در قرارداد میکند.
قرارداد پلکانی (بهترین نوع قرارداد مشارکت در ساخت) چگونه تنظیم میشود؟
نگرش و نحوه کار در قراردادهای پلکانی به این صورت است که مثلا: در پله و مرحله اول شما بعنوان مالک یکسری تعهداتی دارید و یکسری تعهدات سازنده دارد، در مرحله دوم یکسری تعهدات دیگری مالک و سازنده دارند.
بطور مثال، مالک باید یک بخشی از سند را به نام سازنده بزند تا سازنده ادامه کار را انجام دهد، و بعد پلکان سوم و الی آخر…
این نوع قرارداد مزایای مختلفی دارد. مثلا شما در پله اول یا پله دوم به این نتیجه رسیدید که نمیتوانید با هم کار کنید در همان پله میتوانید قرارداد را فسخ و ادامه همکاری را قطع نمایید، در حالیکه اگر شما قرارداد مشارکت در ساخت را کامل و تا انتها ببندید باید قرارداد را تا آخر انجام دهید و نمیتوانید آن را به راحتی و در وسط کار *فسخ کنید.
مالک زمینی را در اختیار سازنده قرار میدهد و قراردادی یکساله با او تنظیم میکند، در این میان اگر سازنده تا ماه یازدهم هم کاری انجام نداده باشد، مالک نمیتواند اعتراض و یا ادعای خسارت بکند، زیرا هنوز یکماه دیگر تا موعد قرارداد باقی مانده است و حتی از نظر منطقی ساختمان در یکماه باقی مانده نمیتواند به اتمام برسد ولی از نظر قانونی هنوز یکماه تا سقف قرارداد باقیاست و مالک نمیتواند معترض باشد.
ولی زمانیکه شما قرارداد را بصورت پلکانی میبندید به عنوان نمونه در قرارداد عنوان میشود که سازنده باید در سه ماه اول فوندانسیون را اجرا کرده باشد و اگر این کار در سه ماه اول تمام نشد مالک میتواند وجه التزام و یا ضمانت اجرا بگذارد، که میتواند شامل گرفتن خسارت یا حق فسخ با کسر مبلغی از سپردهای که سازنده نزد مالک گذاشته است، باشد.
با توجه به توان مالی و فنی و مهندسی مالک میتوان از مدلها و الگوهای مشارکتی دیگری مانند ترکیبی از قراردادهای پیمانکاری خصوصی یا مدیریت پیمان به همراه یک مکانیزم مناسب برای تامین مالی مانند *پیش فروش نیز ارائه داد که لازم است هر مورد جداگانه و بر اساس شرایط موجود تنظیم شود.
واحد تحقیق و توسعه کلوپ معماران و سازندگان در این متن به ارائه مزایای قراردادهای پلکانی در تنظیم قراردادهای مشارکت در ساخت پرداخته است. در تمامی قراردادهایی که روزانه تنظیم میشوند موانعی حقوقی بر سر راه قراردادهای سرمایهگذاری وجود دارد،که گروه حقوقی کلوپ معماران و سازندگان با ارائه مشاوره در تلاش برای رفع این معضلات میباشد.
در زیر میتوانید نمونه قرارداد مشارکت در ساخت استاندارد را دانلود کنید :